Nytt från Portugal: Status, digital vinlansering och virtuell spårvagnsresa i Lissabon

Just nu befinner sig resebranschen över hela världen i en extremt svår situation. Vi hoppas att det inte dröjer allt för länge tills vi kan resa igen och åter får möjlighet att utforska nya upplevelser, platser och kulturer.

I Portugal har man lyckats bra med att begränsa smittspridningen och landet har därför inte blivit lika hårt drabbat av pandemin som många andra. Det finns faktiskt platser där viruset nästan inte fått något fäste alls, som exempelvis på Madeira, där man endast registrerat 86 smittade och inga dödsfall. Detsamma gäller Alentejo, där det endast registrerats 187 smittade och 1 dödsfall, samt på Azorerna, där det registrerats 120 smittade och 8 dödsfall. En komplett översikt hittar du här.

Portugal har av OECD även framhävts som det land som tagit fram flest initiativ för att hantera corona-pandemin. Av 148 initiativ bland OECD-länderna totalt, ligger Portugal bakom 19 av projekten. Projekten som OECD framhäver är bland annat Portugals statliga hemsida med information om situationen och projektet tech4COVID19, ett initiativ som stödjer utvecklingen av nya tekniska lösningar i kampen mot COVID-19.

Mot bakgrund av vårt lands framgångar med att begränsa epidemin, har vi nu en förhoppning om att vi ska kunna öppna upp för besökare tidigare än förväntat. Men exakt när det blir är självklart väldigt svårt att förutspå, eftersom det beror på många faktorer, som även ligger utanför Portugal kontroll.

I det här nyhetsbrevet berättar vi bland annat om en ny certifiering för turistattraktioner och verksamheter som lever upp till nödvändiga hygien- och rengöringskrav, samt världens första digitala vinlansering av Vintage Port. Medan vi alla väntar på att kunna utforska världen igen, har vi även samlat lite inspiration till hur man kan utforska Portugal hemifrån.

Trevlig läsning – och med hopp om ett snart återseende!

Stig Sommerfeldt Kaspersen, Tourism Director – Nordic Countries


Ny Clean & Safe-märkning av turistattraktioner

Portugal har, liksom många andra länder, för närvarande stoppat all flygtrafik till och från landet i kampen mot COVID-19. Men det populära resmålet börjar långsamt planera och förbereda sig på att försiktigt öppna upp, och för att ta emot turister från hela världen.

Ett steg i förberedelserna och ett initiativ av Turismo de Portugal, är en ny ”Clean & Safe”-märkning inom turistindustrin. En certifiering för att säkerställa att turistattraktioner och reseföretag lever upp till nödvändiga hygien- och rengöringskrav för att bekämpa COVID-19 och andra eventuella virus.

Certifieringen är gratis och frivillig – och är giltig ett år i taget. För att certifieras krävs att verksamheten implementerar ett internt protokoll, som – förutom de generella kraven från hälsomyndigheterna – säkrar nödvändiga hygienrutiner för att undvika (risken för) smittspridning.

Godkända verksamheter som klarar certifieringen förses med en Clean & Safe-stämpel som de kan sätta upp på sina faciliteter och använda på sina digitala plattformar. Turismo de Portugal kommer tillsammans med andra myndigheter och berörda enheter, att löpande utföra kontroller för att säkerställa att reglerna efterlevs.


Res med ikonisk Lissabon-spårvagn på YouTube

En tur med spårvagn nummer 28 är för många ett måste under ett besök i Lissabon. Den gula spårvagnen passerar många av stadens större attraktioner och sevärdheter – som det populära torget Martim Moniz och fortsätter genom staden till den historiska stadsdelen Campo de Ourique. Nu kan man gå ombord på den ikoniska spårvagnen hemma! Visit Portugal har nämligen filmat hela sträckan och kortet ner resan till en tre minuter lång film, som nu kan ses online.

Följ med på resan här: www.youtube.com/watch?v=UrBT4JN0O5M


Världens första digitala vinlansering av vintage portvin

Den världsledande portvinsproducenten Symington Family Estates som är beläget i Douro-dalen, blir först i världen med en digital vinlansering av Vintage Port 2018.

Lanseringen äger rum 14 maj, föranmälan krävs. Den som önskar delta kan anmäla sig här: www.bit.ly/symington-2018-vintage.

Det finns totalt sex olika Vintage Port-utgåvor och två av dem kommer att lanseras i år: Quinta do Vesúvio och Quinta da Senhora da Ribeira. De övriga 2018-utgåvorna inom Quinta Vintage-serien är Graham’s Quinta dos Malvedos, Dow’s Quinta do Bomfim, Warre’s Quinta da Cavadinha och Cockburn’s Quinta dos Canais. De kommer fortsättas att lagra i staden Vila Nova de Gaia tillsvidare.

Läs mer om vinerna här: www.thevintageportsite.com


Upplev ett av världens mest besökta museer online

Den portugisiska kulturinstitutionen Serralves, som ligger i Porto och omfattar ett modernt konstmuseum, en park och en villa, är ett av de 100 mest besökta museerna i världen. För tillfället är det dock inte möjligt att besöka museet på grund av COVID-19. Därför har Serralves skapat initiativet SOLE (Serralves On Line Experience). Som en del av detta initiativ lanseras nu ett flertal ”Walk and talk”-filmer, där man får möjlighet att lära sig mer om museets utställningar, dess arkitektur och kultur. Varje dag lanseras ett nytt avsnitt och de första sju handlar om utställningen “A series of absolutely improbable but extraordinary performances” av Arthur Jafa, som vann de erkända priset Golden Lion vid Venice Biennale år 2019.

Alla online-upplevelser kan ses på www.serralves.pt


Besök Portugal genom litteraturen

Eftersom det i ögonblicket inte är möjligt att besöka Portugal fysiskt, vill Turismo de Portugal i stället inspirera resenärer att utforska det populära resmålets städer, byar, vattendrag, berg och natur genom litteraturen. Därför har turistorganisationen tagit initiativ till #ReadPortugal, som utmanar resenärer att dyka ned i böcker av portugisiska författare och diktares verk. Som en del i projektet finns en introduktionsvideo, som väver samman vackra bilder från Portugal med ord från författare som Fernando Pessoa, Luís de Camões, Florbela Espanca, Eça de Queiroz, Sofia de Mello Breyner och José Saramago. Initiativet förväntas pågå året ut.

Ta del av videon här: www.youtube.com/watch?v=PjUi9h-cGdc


Ny film om vin och upplevelser

Många känner till Portugal som ett vinland men resmålet är mycket mer än det. För att sätta fokus på alla olika upplevelser som Portugal kan erbjuda, har turistorganisationen nu lanserat flera nya filmer som visar hur vinupplevelser kan kombineras med exempelvis utomhusaktiveter, konst, musik eller wellness.

Se filmerna med de olika temana – alla kombinerade med vinupplevelser – här:

Adventure  / Art / Discovery  / Music / Wellness


Följ diskussionen på LinkedIn

Turismo de Portugal har nyligen upprättat gruppen Portugal Media Talks – Nordic Countries på LinkedIn. Gruppen riktar sig till nordiska resejournalister och är tänkt att fungera som ett forum, där vi kan dela mindre nyheter och uppdateringar med er samt öppna upp för debatt och diskussion inom olika ämnen. Vi kommer självklart att fortsätta att skicka ut pressmeddelanden och nyhetsbrev precis som tidigare.

 

 

Nytt från Portugal: Status, digital vinlansering och virtuell spårvagnsresa i Lissabon

Share