Stokvis en gekleurd ondergoed: feestdagen in Portugal

De feestdagen staan voor de deur. Ook in Portugal zijn de lichtjes aangestoken en de straten en huizen versierd voor kerst en oud en nieuw. De invulling van de feestdagen verschilt in Portugal echter met hoe wij dit in Nederland gewend zijn.

In Portugal begint Kerstmis op de avond van 24 december. Families komen bij elkaar voor het diner wat traditiegetrouw bestaat uit bacalhau (stokvis). Als toetje eet men deze kerstavond Bolo Rei (een gevulde kerstkrans met gekonfijte of gedroogde vruchten), filhós (oliebollen), soezen of wentelteefjes.  Na het eten gaat men naar de nachtmis (Missa do Galo). Elk huis heeft een eigen kerststal, maar het kindeke Jezus wordt pas na de nachtmis in zijn kribbe gelegd.  Op een aantal plekken in het land wordt er op een centraal plein hout verbrand en komen de families op deze plek samen. Op 25 december krijgen de kinderen cadeautjes en eet men kalkoen of een vleesgerecht.  Tweede kerstdag bestaat niet in Portugal.

Oud en nieuw, welke kleur ondergoed draag jij?
In tegenstelling tot kerst, viert men oudjaar bij voorkeur in een restaurant met entertainment. Het moment  van de jaarwisseling zelf hangt van bijgeloof aan elkaar. Voor gunstige financiën het volgende kalenderjaar, stopt men een bankbiljet in de schoen. Onder de kleding draagt men deze nacht kleurrijk ondergoed: blauw staat voor succes, rood voor liefde en wit voor spiritualiteit. Het is maar waar het meest behoefte aan is het komende jaar. Om 12 uur neemt men bij elke klokslag een rozijn welke symbool staat voor elke maand van het jaar en doet men drie wensen voor het nieuwe jaar.

Pannendeksels in plaats van vuurwerk

Helaas voor alle vuurwerkliefhebbers; in Portugal is particulier vuurwerk niet toegestaan. Men kijkt wel graag naar de vuurwerkshows die door het hele land door de overheid worden georganiseerd. Voor de meest spectaculaire show reis je af naar het eiland Madeira. Iedereen die een kick krijgt van herrie, mag uiteraard wel met twee pannendeksels tegen elkaar slaan.

Muzikale afsluiting
Op 6 januari, Driekoningen, worden de feestdagen officieel afgesloten met de Janeiras(nieuwjaarsliederen). Overal in het land gaan groepjes mensen, vaak in traditionele klederdracht, de deuren langs en zingen liederen om de geboorte van Jezus te vieren en het nieuwe jaar aan te kondigen. Oorspronkelijk haalden deze arme, zingende mensen de laatste restjes eten van de feestdagen op.

Nieuwsgierig naar wat Portugal in 2017 te bieden heeft? Kom dan tussen 11 en 15 januari  (voor Trade en pers  op 10 en 11 januari) naar de Vakantiebeurs in Utrecht en bezoek de stand van VisitPortugal in hal 7, standnummer E074

Boas Festas e Feliz Ano Novo!

Anexos

Redes